Jordens resurser

.

Redan den 2 augusti i år har mänskligheten förbrukat årets budget av förnybara resurser. Det är en dag tidigare än förra året.
– Om alla skulle leva som en genomsnittssvensk skulle vi behöva fyra planeter, säger Stefan Henningsson, klimatexpert WWF.

Den 2:a augusti är nytt rekord för den så kallade Overshoot day, eller på svenska den ekologiska skuldens dag. Den infaller en dag tidigare i år än 2016. Dagen innebär att vi har överskridit vår budget av förnybara resurser för det här året. Overshoot Day beräknas utifrån: hur mycket vi konsumerar, hur effektivt produkterna tillverkas, befolkningsstorlek och hur mycket resurser naturen kan återskapa. 

Hur ska man då leva för att spara på resurserna?
Stefan Henningsson säger att de största klimatbovarna finns i de "fem B:en", vilka är bilen, biffen, bostaden, butiken och börsen. Det är ett lätt sätt att påminna om att dina transporter, matvanor, allt i hemmet, dina inköp och din pengaförvaltning påverkar miljön.

Stefans bästa tips är att prata med sin bank och se efter var man sparar sina pengar. Det går att spara sina pengar klimatsmart, vilket gör stor skillnad. Det finns alternativ om man som kund ställer den frågan.

Sen glömmer många matsvinnet. Se över dina handlingsvanor och laga mat av det som finns hemma, säger Stefan Henningsson. 

Tidigare år har Overshoot Day infallit:

2 augusti 2017
3 augusti 2016
4 augusti 2015
4 augusti 2014
5 augusti  2013
6 augusti, 2012
5 augusti 2011
23 september 2001
11 oktober 1991
12 november 1981
21 december 1971

Källor: Global Footprint Network, WWF. 

jordglob natur hållbart

Fjärrvärme

degerforsfjarrvarme.se

Snabblänkar